Camembert är en fransk klassiker som smakar himmelskt när den tillagas över öppen eld. Osten kommer ursprungligen från staden med samma namn, i Normandie-regionen. Camembertosten som vi känner den idag härstammar från 1791 och kunde i hundra år bara köpas lokalt på marknader i Frankrike. I och med utvecklingen av den välkända trälådan spreds dock osten snabbt utanför landets gränser.
relaterade inlägg
Lägereldsvåfflor med läcker topping
Få saker går upp mot frasiga, nygräddade våfflor som just tillagats över öppen eld. Njut av skymningen och värmen från lågorna. Var tillsammans i nuet. Imponera gärna med läcker och dekorativ topping på dina lägereldsvåfflor. Prova en kombination av skogens guld – hjortron, crème fraiche och mesost med smak av karamell. Du kommer inte att ångra dig! Gör så här: ispa ihop ägg och socker lätt. Rör i kefir och mjöl växelvis.Tillsätt kardemumma och vatten. Ha slutligen i smält smör. Smeten kan med fördel förberedas inomhus, innan man tänder elden. Sedan kan smeten få vila tills elden är igång. Läcker topping Med kreativ och god topping förvandlar du våfflan tillett litet konstverk! Lägg en liten sked gräddfil, toppad med en skiva mesost, på varje våffelhjärta. Garnera med en klick färgglad hjortronpuré eller hjortronsylt. Tadaaa! Vill du hellre njuta av en mer klassisk våffeltopping rekommenderar vi blåbär och nyvispad grädde. Obs! Våffeljärnet är tillverkat av rågjutjärn och måste därför smörjas in ordentligt med fett innan du börjar grädda. Använd kokosfett eller en neutral olja. Järnet bör smörjas in ordentligt med fett de första gångerna det används och gärna efter varje användning. Ingredienser (10 våfflor) 4 ägg 2 dl socker 7 dl kefir 0,5 dl vatten 6 dl vetemjöl 1 tsk kardemumma 150 gram smör
Läs merHur man lyckas med kokkaffet
Så här brygger du fylligt och smakrikt braskaffe: Gör upp en eld i bålpannan med tunna vedträn. När lågorna har falnat och du har fått ordentligt med glöd kan du börja tillaga kaffet. Fyll kaffepannan med färskt, kallt vatten och häng den i kedjan över glöden. När vattnet kokar tar du bort kaffepannan från värmen. Tillsätt ca. 60 gram kokkaffe per liter vatten Rör om med sked eller pinne och låt kaffet dra i ca. 6 minuter på en varm och skyddad plats. Rör om igen och vänta i två minuter så att all kaffesump sjunker till botten innan du serverar ... sedan är det bara att njuta!
Läs merLägereldsmat i gjutjärn
Gjutjärnsredskap är perfekt när du vill laga god mat över öppen eld. I den här artikeln delar vi med oss av några tips på hur du lyckas med detta. Så förbereder du gjutjärnskärl för användning Alla våra gjutjärnsprodukter tillverkas av rågjutjärn. Detta innebär att stålets yta är obehandlad och porös med tusentals små porer Till skillnad från produkter med non-stickbeläggningar måste produkten vara mättad med fett för att ge bästa stekyta. Uppvärmning av gjutjärn Gör upp en eld i bålpannan. Använd tunna vedträn. Gjutjärn tar lite tid att värma upp. Förvärmning av gjutjärnsprodukten är viktigt innan du börjar steka. Ge därför tid för uppvärmning innan du sätter igång med spännande matexperiment. Placera gjutjärnet på grillgallret i din bålpanna, för att hålla ett lämpligt avstånd från värmen. Vänta tills gjutjärnet är tillräckligt varmt innan du tillsätter fett som smör eller olja som tål hög värme (t.ex. raps-, solros-, eller jordnötsolja). När smöret är gyllene eller skummande och har tystnat, eller oljan är något vågig, är järnet redo för stekning. Du kan också testa med vatten. Avdunstar vattnet är värmen tillräcklig. Så här gräddar du spröda lägereldsvåfflor Pensla gärna våffeljärnet med matolja dagen innan du ska använda det. Våffeljärnet måste värmas upp långsamt före användning. Se till att järnet inte är för varmt under gräddningen, eftersom det då är lätt att våfflorna bränns vid. Våffeljärnet får heller inte vara för kallt, så att smeten rinner ut. Här måste man ha lite tålamod och prova sig fram. När lågorna är små är det dags att börja grädda. Placera våffeljärnet på grillgallret. Detta säkerställer att våffeljärnet står plant och att du får så jämn värme som möjligt. Kom ihåg att rotera våffeljärnet då och då. Våfflorna är färdiggräddade när de är gyllengula och spröda. Pensla järnet ordentligt med smör mellan varje gräddning. Mata elden försiktigt med tunna vedträn vid behov så att du får jämn värme. Tillaga en välsmakande toast Se till att järnet inte är för varmt när du steker. När lågorna är små eller du har fått en bra glöd är järnet klart för stekning. Toastjärnet placeras enklast över grillgallret. Detta säkerställer att toastjärnet står plant och att du får så jämn värme som möjligt.
Läs mer