Inspiration och recept
Lägereldsvåfflor med läcker topping
Få saker går upp mot frasiga, nygräddade våfflor som just tillagats över öppen eld. Njut av skymningen och värmen från lågorna. Var tillsammans i nuet. Imponera gärna med läcker och dekorativ topping på dina lägereldsvåfflor. Prova en kombination av skogens guld – hjortron, crème fraiche och mesost med smak av karamell. Du kommer inte att ångra dig! Gör så här: ispa ihop ägg och socker lätt. Rör i kefir och mjöl växelvis.Tillsätt kardemumma och vatten. Ha slutligen i smält smör. Smeten kan med fördel förberedas inomhus, innan man tänder elden. Sedan kan smeten få vila tills elden är igång. Läcker topping Med kreativ och god topping förvandlar du våfflan tillett litet konstverk! Lägg en liten sked gräddfil, toppad med en skiva mesost, på varje våffelhjärta. Garnera med en klick färgglad hjortronpuré eller hjortronsylt. Tadaaa! Vill du hellre njuta av en mer klassisk våffeltopping rekommenderar vi blåbär och nyvispad grädde. Obs! Våffeljärnet är tillverkat av rågjutjärn och måste därför smörjas in ordentligt med fett innan du börjar grädda. Använd kokosfett eller en neutral olja. Järnet bör smörjas in ordentligt med fett de första gångerna det används och gärna efter varje användning. Ingredienser (10 våfflor) 4 ägg 2 dl socker 7 dl kefir 0,5 dl vatten 6 dl vetemjöl 1 tsk kardemumma 150 gram smör
Läs merHur man lyckas med kokkaffet
Så här brygger du fylligt och smakrikt braskaffe: Gör upp en eld i bålpannan med tunna vedträn. När lågorna har falnat och du har fått ordentligt med glöd kan du börja tillaga kaffet. Fyll kaffepannan med färskt, kallt vatten och häng den i kedjan över glöden. När vattnet kokar tar du bort kaffepannan från värmen. Tillsätt ca. 60 gram kokkaffe per liter vatten Rör om med sked eller pinne och låt kaffet dra i ca. 6 minuter på en varm och skyddad plats. Rör om igen och vänta i två minuter så att all kaffesump sjunker till botten innan du serverar ... sedan är det bara att njuta!
Läs merLägereldsmat i gjutjärn
Gjutjärnsredskap är perfekt när du vill laga god mat över öppen eld. I den här artikeln delar vi med oss av några tips på hur du lyckas med detta. Så förbereder du gjutjärnskärl för användning Alla våra gjutjärnsprodukter tillverkas av rågjutjärn. Detta innebär att stålets yta är obehandlad och porös med tusentals små porer Till skillnad från produkter med non-stickbeläggningar måste produkten vara mättad med fett för att ge bästa stekyta. Uppvärmning av gjutjärn Gör upp en eld i bålpannan. Använd tunna vedträn. Gjutjärn tar lite tid att värma upp. Förvärmning av gjutjärnsprodukten är viktigt innan du börjar steka. Ge därför tid för uppvärmning innan du sätter igång med spännande matexperiment. Placera gjutjärnet på grillgallret i din bålpanna, för att hålla ett lämpligt avstånd från värmen. Vänta tills gjutjärnet är tillräckligt varmt innan du tillsätter fett som smör eller olja som tål hög värme (t.ex. raps-, solros-, eller jordnötsolja). När smöret är gyllene eller skummande och har tystnat, eller oljan är något vågig, är järnet redo för stekning. Du kan också testa med vatten. Avdunstar vattnet är värmen tillräcklig. Så här gräddar du spröda lägereldsvåfflor Pensla gärna våffeljärnet med matolja dagen innan du ska använda det. Våffeljärnet måste värmas upp långsamt före användning. Se till att järnet inte är för varmt under gräddningen, eftersom det då är lätt att våfflorna bränns vid. Våffeljärnet får heller inte vara för kallt, så att smeten rinner ut. Här måste man ha lite tålamod och prova sig fram. När lågorna är små är det dags att börja grädda. Placera våffeljärnet på grillgallret. Detta säkerställer att våffeljärnet står plant och att du får så jämn värme som möjligt. Kom ihåg att rotera våffeljärnet då och då. Våfflorna är färdiggräddade när de är gyllengula och spröda. Pensla järnet ordentligt med smör mellan varje gräddning. Mata elden försiktigt med tunna vedträn vid behov så att du får jämn värme. Tillaga en välsmakande toast Se till att järnet inte är för varmt när du steker. När lågorna är små eller du har fått en bra glöd är järnet klart för stekning. Toastjärnet placeras enklast över grillgallret. Detta säkerställer att toastjärnet står plant och att du får så jämn värme som möjligt.
Läs merViltkorvar med uppgraderade tillbehör
En riktigt god viltkorv kan uppgraderas ytterligare med smakliga tillbehör. Mat som smakar extra gott utomhus! Gör så här: Lägg dina favoritkorvar stadigt på grillgallret på lämpligt avstånd från värmen. Korv smakar bäst om den värms upp över glöden under längre tid, inte direkt i lågorna. Under tiden korvarna blir välsmakande på grillgallret ställer du gjutjärnspannan direkt i glöden. Bryn rikligt med smör i pannan, lägg i skivad svamp och smaka av med salt och peppar. Fräs långsamt den finhackade rödlöken tillsammans med svampen. Resultatet blir en härlig topping till korvarna. Grönkål kan även användas som en knaprig garnering till din korvmåltid! Strax innan korvarna är klara penslar du grönkålsblad med neutral matolja och saltar och pepprar. Lägg bladen direkt på gallret en kort stund, så blir de knapriga och fina. Dressing med pepparrot Tillsätt gräddfil till önskad mängd finhackad vitlök och smaksätt med socker och citron. Rör om ordentligt! Tillsätt riven pepparrot. Tänk på att pepparrot ger mycket smak med tiden, så häll i den i gräddfilenprecis innan servering. Förutom smakrik topping är tunnbröd eller ett gott korvbröd perfekt som tillbehör. Pricken över i:et är rårörda lingon. Smaklig måltid! Ingredienser Viltkorv Champinjoner Trumpetsvamp Rödlök Grönkål Lingon Pepparrot Gräddfil Vitlök Socker Citron
Läs merEn bra eld ger en mysigare upplevelse Espegard
LTT – tre punkter som ger dig den bästa veden Följ våra tre enkla punkter, (förkortade LTT), så får du ved som ger en jämn och bra värme, utan för mycket rök: LÅNGSAMT BRINNANDE – Välj björk eller annan ved som brinner sakta och inte sprakar för mycket. Undvik gran och asp. TUNNA VEDTRÄN – Använd ved som kluvits till tunna stickor (ca 2–4 cm tjocka). Då får du fina lågor som inte ryker mycket. TORR – Elda med torr ved, såvida du inte tänker sända röksignaler ... Veden ska vara så torr att två vedträn som slås mot varandra ger upphov till ett skarpt ljud. Stapla veden rätt och få en bra, varm eld För att få fyr på elden behövs tre saker (samtidigt): Bränsle, syre och värme. Man kan göra upp eld på flera olika sätt. Pyramideld och pagodeld är två eldtyper som brinner bra i en bålpanna. Pyramideld Pyramidelden används bland annat som bas för att tända de flesta typer av brasor. Elden byggs inifrån. Starta med en liten, luftig hög med tändved i mitten. Här kan du använda näver, trästickor eller några tändbriketter. Placera tre små vedträn lutade mot varandra så att de bildar en pyramid. Fortsätt med lite större vedträn. Placera dig så att du skärmar av vinden innan du tänder elden. När elden tagit sig ordentligt lägger du på lite större vedträn utanpå pyramiden. När du har fått ordentligt med glöd matar du elden då och då med tunna vedträn. Pagodeld En pagodeld är mångsidig och kan byggas gles eller tät: Gles pagodeld – perfekt för matlagning eftersom den brinner snabbt. Detta gör att du snabbare kan komma igång med tillagningen av det goda: Lägg två vedträn (ca. 4–8 cm tjocka) parallellt, på ordentligt avstånd från varandra. Lägg två nya vedträn tvärs över det första lagret. Gör en liten, luftig pyramid i mitten. Tänd elden innan du fortsätter att lägga vedträn två och två tvärs över varandra, som ett timmerhus, i ytterligare två lager. Mata elden då och då med tunna vedträn. Tät pagodeld – en perfekt vintereld som brinner långsammare. Elden värmer frusna händer och barnkinder mycket bra. Stapla fyra lager vedträn tvärs över varandra (på samma sätt som för gles pagodeld, punkt 1 och 2, men med fyra parallella vedträn i varje lager). Gör en liten pyramid ovanpå och tänd elden. Mata elden allteftersom med tunna vedträn. Fortsätt gärna att stapla veden enligt samma modell. Korrekt eldning när du lagar mat över öppen eld Friluftsmatlagning ska vara roligt. Därför är det bra att göra upp eld på rätt sätt. Om du följer våra tre punkter avseende ved och staplar den korrekt så kommer mycket att gå av sig själv. Det är klokt att vänta med tillagningen tills du har en ordentlig glöd. Detta tar längre tid på vintern. Kom ihåg att mata elden då och då med tunna vedträn.
Läs mer